Grote kans dat je de term VPN wel eens voorbij hebt horen komen. Maar wat is een VPN precies. Privacy is voor veel mensen een belangrijk onderwerp. Overheden, bedrijven en hackers willen alles van je weten. Stel je wilt een website bezoeken. Je computer doet een aanvraag via de server van je internet provider aan de website. Vervolgens geeft de website antwoord terug naar jouw IP adres. Websites koppelen dit IP adres aan eerder gegeven informatie. Zo bepaald Google bijvoorbeeld, welke advertenties jij ziet. Door gebruik te maken van een VPN server blijft jouw IP adres verborgen. Hoe werkt dit nou precies? VPN betekent Virtual Private Netwerk. De software op je computer zorgt dat het verkeer versleuteld naar de server gaat. De server doet een aanvraag bij de website en stuurt het antwoord weer versleuteld terug. De website ziet nu alleen het IP adres van de VPN server.

Waarvoor gebruik je een VPN?

Een VPN kun je gebruiken voor verschillende doeleinden. Wil je bijvoorbeeld anoniem surfen dan kan je een VPN verbinding gebruiken. Een reden kan zijn dat je niet wilt dat de overheid mee kan kijken. Volgens de Sleepwet krijgt onder andere de AIVD meer bevoegdheid om met je mee te kijken. Ook als je niet wilt dat bedrijven zoals Google informatie over je verzamelen kun je een VPN gebruiken. De enige die kan nagaan welke websites je hebt bezocht is de VPN provider zelf. Ook is het mogelijk om locaties blokkades op te heffen. Wanneer je bijvoorbeeld via Netflix films kijkt, krijg je alleen het aanbod voor Nederland te zien. Dit komt omdat de locatie van je IP adres bekend is. Wil je het Amerikaanse aanbod zien, kun je gebruik maken van een server zoals de best VPN for Netflix met een locatie die wijst naar de USA.

Downloaden met minder risico

Als je vaak via torrents films download, loop je in de toekomst het risico op een boete. In Duitsland worden deze boetes al uitgedeeld. Ook streaming programma’s zoals Popcorntime maken op de achtergrond gebruik van torrents. Via een VPN kun je veilig torrents binnen halen. Let wel op dat de provider toestaat om dit te doen. Er zijn namelijk veel verschillende VPN providers. Voor Windows, Android of Apple. Er zijn gratis en betaalde diensten. Vaak zitten de verschillen in snelheid, datalimiet en betrouwbaarheid. Je kunt natuurlijk niet verwachten dat een gratis server net zo goed is als een betaalde versie.

Categories: Blog

0 Comments

Geef een reactie