De fashionwereld is constant onderhevig aan veranderingen. Niet alleen kleine veranderingen zoals dat er elke jaar andere trends zijn, zoals andere kleuren die dan hip zijn. Maar ook grotere veranderen die gerealiseerd zijn over een langere tijdsperiode, zoals de acceptatie van meer gezette vrouwen met de opkomende grote maten mode. In deze blog geef ik een samenvatting van de ontwikkelingen in de mode wereld.

Mode

Mode is natuurlijk een apart woord, het is namelijk een constant veranderend begrip. Het betekent over het algemeen het verschijnsel dat bepaalde items als meer aantrekkelijk worden gezien dan andere items. Het is moeilijk om te zeggen wat op dit moment mode is. Je kan wel zeggen welke prints en welke items hip zijn. Maar je kan nog niet benoemen hoe je deze mode noemt, dit gebeurt meestal laten pas. Zo kun je van de jaren ’50 zeggen dat het een beetje het rock ‘n ‘roll tijdperk was waarbij meisjes veel petticoats droegen met strakke shirts. Jongens droegen in die tijd voor jeans en leren jacks. Mode wordt in deze tijd vooral gemaakt om het zandloperfiguur te accentueren, onder andere door de kokerrok en mantelpakjes.

In de jaren ’60 en ’70 is het de tijd van de flowerpower. In deze periode worden de mini rokjes populair. De broeken hebben vaak nog wijde pijpen. Fluweel en curdoroy zijn opkomende stoffen. Eind jaren ’70 worden de pijpen steeds smaller er maakt de skinny jeans zoals wij die kennen zijn intrede.

In de jaren ’80 en ’90 wordt merkkleding steeds populairder. Versleten jeans worden in deze tijd ook hip. De hoge taille in combinatie met de smalle pijpen wordt doorgezet en de skinny jeans is zodoende niet meer weg te denken uit de fashion industrie. Maar ook oversized kleding en sportkleding wordt vaak gedragen.

In de huidige tijd lijken al deze tijden wel samengevoegd te zijn tot een groot modemengsel. Skinny jeans zijn nog steeds populair, maar het afgelopen jaar zie je ook weer de flared broeken voorbij komen. Rokjes zijn nog steeds populair, dit jaar komende weer de printjes van vroeger terug. Niet alleen geruite printjes, maar ook de gehaakte stoffen worden weer populair. Gelukkig zijn er ook veranderingen in de samenleving geweest die zijn doorwerking gehad hebben in de modewereld. Zo zijn er steeds meer donkere modellen te vinden in bladen, terwijl vroeger de bladen volstonden met blanke blonde modellen. Verder zijn plus size modellen ook steeds normaler geworden en doet de grote maten methode echt zijn intrede.

Categories: Blog

0 Comments

Geef een reactie