Verlichting is van groot belang voor de uitstraling van je woning. Er zijn veel verschillende lampen beschikbaar in allerlei soorten en maten. Iedere lamp heeft zo zijn eigen voordelen en nadelen. De keuze voor een lamp hangt af van de soort ruimte van je huis en welke sfeer je daarin wilt creëren. Het leuke is dat je daar veel verschillende kanten mee op kunt gaan. Waar eerst nog veel gebruik werd gemaakt van gloeilampen en spaarlampen, zijn de laatste jaren led lampen erg populair geworden. In dit blog ga ik de kenmerken beschrijven van gloeilampen, spaarlampen en led lampen. Naast de voordelen en de nadelen krijg je ook een inzicht in de mogelijkheden van de verschillende soorten lampen.

Gloeilampen

De gloeilamp staat ook wel bekend als de eerste soort lamp op het gebied van elektrische verlichting. De gloeilamp bestaat uit gloeidraden die gemaakt zijn van wolfraam. Door een elektrische stroom worden de gloeidraden zodanig verhit dat het uiteindelijk licht produceert. De gloeilamp is niet bepaald energiezuinig, want nog geen 10% van de energie wordt omgezet in licht. Om een groener milieu en de duurzame energie te stimuleren heeft de EU nieuwe regels opgesteld wat betreft de gloeilamp. Ze mogen niet meer geproduceerd worden en worden geleidelijk afgeschaft. Veel mensen hebben daardoor de overstap gemaakt naar spaarlampen.

Spaarlampen

Spaarlampen zijn een stuk energiezuiniger dan gloeilampen. Hoewel spaarlampen bij de aankoop duurder zijn dan gloeilampen, kun je er op langer termijn flink wat geld mee besparen. Ze gaan gemiddeld gezien wel vijf keer zo lang mee dan gloeilampen. Een ander woord voor een spaarlamp is een compacte fluolamp. Een spaarlamp produceert licht doordat elektronen uit de stroom in botsing worden gebracht met kwik-atomen in de glasbuis. De straling die daar vanaf komt, valt op de coating van witte fosfor en dat zorgt uiteindelijk voor zichtbaar licht. Spaarlampen kun je vrijwel overal plaatsen. Alleen wordt het licht dat er vanaf komt niet altijd even prettig ervaren. Ook wordt de levensduur van de lamp negatief beïnvloedt door de hoeveelheid aan- en uitschakelingen.

Led downlight

De led downlight is een vorm van led verlichting die veel gebruikt wordt. Een led lamp is opgebouwd uit een aantal licht emitterende diodes. Een led is een halfgeleider dat licht produceert wanneer er stroom doorheen loopt. Led lampen beschikken over veel voordelen ten opzichte van andere soort lampen. Led verlichting is erg zuinig op het gebied van energie en beschikt over een lange levensduur. Je kunt een led lamp zo vaak aan- en uitzetten als je wilt, zonder dat de levensduur van de lamp wordt beïnvloedt. Bovendien vind ik het licht dat van de led downlight afkomt erg prettig.

Categories: Blog

0 Comments

Geef een reactie