Elektrisch rijden, zonnepanelen, vegetarisch eten, ledverlichting. Er zijn de afgelopen jaren vele manieren bijgekomen hoe jij ook een steentje kan bijdragen bij het verbeteren van het milieu. Naast dat je privé veel kan doen om het milieu te verbeteren is het ook belangrijk dat er in het bedrijf leven bewust wordt gekozen om zo min mogelijk CO2 uit te stoten. In de zakenwereld wordt maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) ook steeds vaker als een eis gezien. Doe jij niet aan maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen? Dan is de kans groot dat je veel business kan mislopen. Het is daarom zaak om MVO zo snel mogelijk te implementeren. Maar waar moet je beginnen?

Duurzaamheid in een organisatie

Als organisatie kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om ook zonnepanelen te nemen of het wagenpark volledig te laten vervangen voor elektrische auto’s. Echter gaat maatschappelijk denken in organisaties verder dan dat. Het moet namelijk onderdeel worden van alle processen van een organisatie. Dit noem je ook wel milieumanagement. In de ISO 14001 staan alle normen beschreven waaraan milieumanagement in organisaties moet voldoen. Met het certificaat kan jij als organisatie aantonen dat jij voldoet aan alle internationale regels op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Continuïteit

Duurzaamheid in organisaties heeft ook betrekking tot de continuïteit van de organisatie. Als ondernemer is het noodzakelijk dat je nadenkt over hoe de organisatie er over vijf jaar of langer uit ziet. Welke processen dienen verbeterd te worden en welke koers moeten wij opvaren om over een aantal jaar ook nog te bestaan. Een norm die je hierbij kan de helpen is de ISO 9001.

Door het behalen van het ISO 9001 certificaat toon je aan dat je organisatie voldoet aan de internationale eisen op het gebied van kwaliteitsmanagement. Het heeft betrekking op jouw manier van zaken doen en het bewaken van de kwaliteit van jouw product bij groei van de organisatie. Het zorgt er op de lange termijn voor dat jouw processen zo zijn ingericht dat je snel kan groeien op momenten dat die kansen ontstaan.

Er bestaan verschillende certificeringspartijen die jou kunnen ondersteunen bij deze transitie. Zij hebben meerdere specialisten in dienst die alles weten omtrent de norm die jij wil gaan implementeren. Welke stappen ga jij als eerste ondernemen om jouw footprint te verkleinen als organisatie?

Categories: Blog

0 Comments

Geef een reactie