De meeste mensen zitten op een doordeweekse dag behoorlijk wat uren in een bureaustoel. Teveel zitten kan allerlei klachten veroorzaken zoals rug- of nekklachten en vermoeidheid. Dit soort klachten zijn natuurlijk erg vervelend en dat terwijl ze goed te voorkomen zijn. Wanneer je jezelf wel eens betrapt op een onderuitgezakte houding of je zit geregeld voorovergebogen naar je beeldscherm te turen; lees dan deze blog even verder.

Het is ook zo makkelijk nog niet om goed te zitten en vooral om goed te blijven zitten. Wanneer je zit, til je eigenlijk de bovenkant van je lichaam. Je hoofd weegt gemiddeld al ongeveer 6,5 kilo. Je kan je voorstellen dat het na verloop van tijd best een hele klus is om je lichaam recht te houden tijdens het zitten. Wanneer je daarbij geconcentreerd aan het werk bent let je niet goed meer op je houding en zo zak je langzaam maar zeker een beetje in.

Bewuster worden van je houding

Er zijn echter genoeg manieren om jezelf voortdurend recht te blijven zetten. Zo zijn er tegenwoordig een aantal programma’s voor op je computer of mobiele apps verkrijgbaar die je eraan herinneren om even wat te bewegen en weer recht te gaan zitten. Na bijvoorbeeld enkele stretch-oefeningen voor je nek en schouders ga je weer verder met dat waar je mee bezig was. Dit is een hele handige manier om jezelf iedere keer bewust te maken van je houding. Blijf dit vooral ook herhalen om er zo een gewoonte van te maken.

De juiste ondersteuning?

Een goed zittende bureaustoel is een must. De vormgeving van je stoel maakt namelijk wel degelijk een verschil in het hebben van een goede zithouding. Een bureaustoel geeft je lichaam als het goed is extra ondersteuning. Je kan dit controleren door je beide voeten plat op de grond te zetten. Trek je schouders naar achteren en leg je handen op je schoot. Kijk recht voor je uit. Je merkt dat je borst naar voren staat en je buik vanzelf naar binnen getrokken wordt. Dit is de positie die het beste is voor je lichaam tijdens het zitten omdat zo de druk op je wervelkolom en nek het minst is. Een ergonomische bureaustoel kan hiervoor een uitkomst zijn. Deze zet je als het ware recht op je stoel en zorgt ervoor dat je rug in die correcte positie blijft staan.

Blijf dus bewust van je houding en ondersteun je lichaam. Hopelijk kom jij zo alle zit-uren beter door. En vergeet niet om ook geregeld die werkplek even achter je te laten!

Categories: Blog

0 Comments

Geef een reactie