Een hypotheek met een studieschuld

Nadat je ein-de-lijk klaar bent met studeren sta je daar dan. De arbeidsmarkt. Voordat je er eigenlijk klaar voor bent, is die oude studentenflat veel te klein geworden voor jouw behoeften. Tijd dus om op zoek te gaan naar een leuke huisje. Als (ex)student met een studieschuld kom je dan echter in een lastige situatie terecht. Want een hypotheek krijgen terwijl je een studieschuld aan je broek hebt hangen? Dat is nog niet zo eenvoudig. Tenminste, het is mogelijk, maar je moet er rekening mee houden dat jouw originele studieschuld maal twee van je te lenen hypotheek wordt afgetrokken. En dat is niet niets.

De hypotheek in combinatie met een studieschuld wordt de laatste paar weken vaak in het nieuws besproken. In dit blogartikel kun je daarom iets meer lezen over de hypotheek. En oh ja: we hebben ook een paar kleine spaartips voor je. Daarmee wordt het makkelijk om van die schuld af te komen.

Een bespaartip om van je studieschuld af te komen

Je studieschuld zal niet als sneeuw voor de zon verdwijnen. De enige die daarin het verschil kan maken – dat ben jij! Het kan dus zeer lonend zijn om goed te besparen. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het eerste dat je eigenlijk even zou moeten doen, is een grondige berekening maken van je inkomsten en uitgaven. Zet hier overigens niet alleen je vaste lasten bij, maar ook je geschatte uitgaven voor eten, drinken, kleding, uitgaan en andere kostenposten.

De data kun je overzichtelijk verwerken in een Excel-bestand of spreadsheet. Zet de inkomsten en uitgaven tegenover elkaar en kijk hoe veel geld je aan het einde van de maand overhoudt. Blijft er te weinig over om een maandelijks bedrag af te lossen om binnen aanzienlijk tijd van je schuld af te komen? Dan wordt het snijden in je budget. Bedenk van welke aankopen je écht (langdurig) gelukkig ervaart. Een nieuwe (of tweedehands) auto kopen of leasen is leuk, maar ook erg prijzig. En zeg nu zelf, binnen enkele weken is je nieuwe bolide “gewoon jouw auto”. Het geluk van de aankoop is weg. Je zit echter wel met de kosten. Had je wel daadwerkelijk een nieuwe wagen nodig? Hoe zit het met dat wekelijkse etentje, of dat A-merk broodbeleg dat je in huis haalt?

Al met al kun je aanzienlijk veel geld besparen per maand. Hoe je dat doet: dat is aan jou. Gelukkig hoef je bijna geen rente te betalen over een studieschuld. Wanneer je deze dus op tijd aflost, dan heb je ook eerder de mogelijkheid om op zoek te gaan naar een leuk huisje.

Een hypotheek online afsluiten?

Voordat je een beslissing gaat maken: denk er goed over na. Een hypotheek is een lening waar je tientallen jaren aan vastzit. Met dat in het achterhoofd, is het raadzaam om je opties te overwegen. Hypotheken vergelijken is mede om deze reden een van de beste manieren om een goede hypotheek te vinden. Een gesprek met een adviseur kan je altijd nog aangaan. Maar door online te vergelijken, hoef je niet langer langs elke verstrekker. Wanneer je toch die ideale hypotheek tegenkomt tijdens het vergelijken, dan kan je vaak ook online een adviesgesprek aanvragen. Daarna kun je soms al direct je hypotheek online afsluiten. Best prettig en makkelijk!

Categories: Blog