Je weet waarschijnlijk al dat er veel nadelen kleven aan roken. Als je stopt met roken verbetert je gezondheid enorm en je zult je ook nog eens veel beter voelen. Misschien gaf dit bij jou de doorslag om eindelijk te gaan stoppen met roken. Stoppen met roken is niet makkelijk, dit is algemeen bekend. Je kunt niet zomaar wakker worden en denken: vandaag stop ik met roken. Het kost namelijk heel wat tijd en moeite en hier moet je goed op voorbereid zijn. Wij geven je een aantal tips die je kunnen helpen om te stoppen met roken.

Een goede voorbereiding is het halve werk

roken

Het klinkt misschien cliché, maar een goede voorbereiding is echt het halve werk als het gaat om stoppen met roken. Heb je besloten om te stoppen? Stop dan niet meteen de dag nadat je dit bedacht heb, maar kies een stopdatum. Dit kan over een week zijn, maar ook over een maand. Het kan handig zijn om hierbij rekening te houden met momenten waarop je misschien veel stress hebt, denk bijvoorbeeld aan een sollicitatiegesprek of een belangrijke opdracht. Je kunt er voor kiezen om je stopdatum na dit moeilijke moment in te plannen.

 

Stop niet in één keer

Misschien heb je al eens geprobeerd om helemaal te stoppen met roken en is dit niet gelukt. Voor veel mensen is het moeilijk om in één keer geheel te stoppen met het roken van een sigaret. Maar daar is een oplossing voor; bouw het rustig af. Dit kun je doen door elke dag iets minder te roken, maar een e-sigaret kan je hier ook bij helpen. Met deze elektrische sigaret kun je de hoeveelheid nicotine langzaam afbouwen. Het doel hiervan is dat je uiteindelijk niet meer verslaafd bent aan nicotine en je dus gestopt bent met roken.

 

Doe het niet alleen

De periode van stoppen met roken is erg moeilijk. Je zult te maken krijgen met hevige verlangens naar een sigaret. Je kunt dit natuurlijk helemaal op eigen kracht overwinnen, maar je kunt ook vrienden of familie je laten helpen. Laat hen van tevoren weten dat je gaat stoppen met roken en vraag of je hen kunt bellen als je het moeilijk hebt. Dit geeft jou extra kracht. Maar je kunt ook een professional inschakelen. Denk bijvoorbeeld aan een coach of een groep waarmee je kunt praten over het gehele proces.

Categories: Blog