Hout in huis geeft iets warms en nostalgisch. Vroeger was er natuurlijk de noodzaak om met hout te bouwen, maar hout is eigenlijk altijd aanwezig geweest in de woning. Al was dat een periode ook wat minder, toen beton en glas het hout verdreef. Nu zie je hout weer terugkomen. Onder andere door middel van parketvloer.

Parketvloer: straalt warmte uit

Een parketvloer straalt warmte uit. En dat niet alleen: dit soort vloeren zijn erg betrouwbaar en vaak van goede kwaliteit. Ze gaan lang mee en dat geeft niet want een parketvloer verveelt niet gauw. De vloer geeft huiselijkheid, misschien zelfs een vleugje natuur en nostalgie. Een parketvloer past prima bij onze huidige manier van wonen. Samenzijn, gezelligheid, rust, eigenheid, dat is wat we zoeken in ons huis. De ruime keuze in parketvloer geeft je ook de mogelijkheid je huis helemaal in te richten zoals jij dat prettig vindt.

Verschillende soorten

Er zijn drie soorten parketvloeren. Als eerste heb je massief parket. Dit bestaat uit houten planken die na het leggen geschuurd en geolied moeten worden. De planken zijn minimaal 6 millimeter dik. De dikste planken kunnen wel 22 millimeter dik zijn. Deze vloer is echt honderd procent hout en dat betekent dat je vloer een zekere luxe uitstraalt. De tweede soort is lamelparket dat zijn oorsprong vindt in China. De planken worden daar ook geolied omdat olie goedkoper is in China. Dit scheelt uiteraard weer in de prijs. Deze vloer bestaat uit meerdere soorten hout. Tot slot is er nog multiplank parket. Ook dit parket bestaat uit meerdere soorten hout, maar het is stevig verlijmd zodat er geen risico is op bollen.

Voor- en nadelen

Elke soort parketvloer heeft zijn voor- en nadelen. Massief parket reageert bijvoorbeeld erg op de omstandigheden. Denk hierbij aan vocht, warmte en koude, Lamelparket is gevoelig voor water en gaat snel bollen. Bovendien kan deze parketvloer absoluut niet in combinatie met een vloerverwarming gelegd worden. Multiplank parket kan dit juist wel weer prima aan. Dit parket zal ook niet zo snel bollen.

De keuze is aan jou

Naast materiaalkeuze, is de keuze in kleur natuurlijk ook belangrijk. Ook hier is veel variatie in en het is aan jou om te kiezen wat jij het mooist vindt. Bedenk wel dat je er vaak lange tijd mee wil doen. Hele opvallende vloeren zijn misschien even leuk, maar ze gaan ook snel vervelen. Laat je inspireren en kijk goed rond. Je vindt zeker een parketvloer die bij je past.

Categories: Blog